Bromsbelägg

Skriv in ditt regnr.

Bromsbelägg

Bromsbelägg, eller bromsklossar som det kallas i folkmun, är en viktig komponent bilar med skivbromsar då det är den del som trycks mot bromsskivorna för att bromsa en bil.

I likhet med de flesta delarna i bromssystemet så är bromsbeläggen en del som utsätts för mycket slitage. Eftersom slitna bromsbelägg kan kraftigt reducera en bils bromsförmåga behöver man ibland byta ut dem.

Så här fungerar bromsbeläggen

Bromsklossarna är en del av bromsoket och är den del som pressas mot bromsskivorna för att skapa tillräckligt med friktion för att bromsa in bilen i fråga. Det är med andra omöjligt att få stopp på en bil som saknar eller har slitna bromsbelägg.

Som sagt slits bromsbelägg mycket. Faktum är att de slits så mycket att de utrustas med ett lager slitagematerial. Vidare kan utslitna eller låsta bromsbelägg slita ordentligt på bromsskivorna och andra delar i bromssystemet.

När måste jag byta bromsbeläggen på bilen?

På grund av bromsbeläggens viktiga roll är de flesta bilar utrustade med slitagevarnare. Äldre bilar tenderar att ha en mekanisk slitagevarnare som placeras på bromsbeläggens slitagematerial och som tydligt markerar när de behöver bytas.

På nyare bilar är det vanligare med elektroniska slitagevarnare där föraren varnas att bromsbeläggen är slitna genom att en lampa tänds på instrumentbrädan.

Byta bromsbelägg

Vi kan tillhandahålla dig med nya bromsbelägg av högsta kvalitet. Tänk på att det rekommenderas att man även byter ut de skruvar som används för att fästa klossarna i bromsoket, då det säkerställer att du undviker fortsatt slitage. Du bör också alltid byta båda bromsbeläggen på samma axel för att undvika ojämn bromsning.

Givetvis kan vi även erbjuda dig andra mekdelar till just din bil, exempelvis helt nya bromsar, styrled, hjullager, med mera. Bland de bromsbeläggen vi säljer mest av hittar du bland annat:

To Top