Bromsskivor

Skriv in ditt regnr.

Bromsskivor

Bromsskivorna är en väsentlig del av funktionalitet hos fordon med skivbromsar. Utan bromsskivorna går det nämligen inte att bromsa bilen. Varje gång man använder bromsen i bilen så trycks bromsskivorna mot bromsbeläggen vilket sliter på skivorna, varför man kan behöva byta dem.

Hur fungerar bromsskivan?

En bil har en bromsskiva per hjul och de sitter placerade på hjulnavet mellan bromsbeläggen och på vissa bilmodeller sitter även handbromsfunktionen inuti bromsskivan.

När man trycker på bromspedalen i en bil så pressas bromsskivorna mot bromsbeläggen vilket sänker farten på bilen. Eftersom man vill ha större bromskraft fram på bilen än bak använder man ofta enklare solida bromsskivor bak och ventilerade bromsskivor fram.

När måste man byta bromsskivorna?

Man märker ofta ganska snabbt om bromsskivorna börjar bli slitna. För det första blir bromsfunktionen sämre och om skivorna har ojämna slitningar kan bilen svänga lätt när man bromsar. Det är också vanligt att bromspedalen och ratten skakar samt att det låter och gnisslar när man bromsar in.

Förutom på känsel kan man även se på en bromsskiva när den behöver bytas ut. Om skivan exempelvis är rostig eller har spruckit så måste den bytas omgående. Dessutom har alla bromsskivor som säljs i Sverige en minsta tjockleksgräns som inte får understigas.

Byta bromsskivor

Observera att man ALLTID byter ut båda bromsskivorna på samma axel samtidigt. Annars kommer bilen bromsas ojämnt och du kan enkelt tappa kontrollen vid en hårdare inbromsning.

Vi erbjuder endast reservdelar av hög kvalitet och du kan enkelt beställa just de bromsskivorna du behöver från oss. Givetvis har vi även andra reservdelar, däribland bromsok och bromsbelägg.

To Top