Länkarmar

Skriv in ditt regnr.

Länkarmar

Länkarmen är en viktig del av alla bilars hjulupphängning och med en felinställd eller trasig länkarm kan hjulen bli ostabil och börja “dra” åt ett visst håll. Det är naturligtvis förenat med livsfara att ha en svårstyrd bil, varför du bör byta ut trasiga länkarmar så fort du kan.

Vilken funktion fyller länkarmen?

Tillsammans med bland annat styrleden och kräningshämmaren är det länkarmen som håller hjulen på plats i bilens ram och ser till att fjädringen fungerar som den ska. Man brukar säga att en länkarm är kopplingen mellan bilens chassi och spindelleden i hjulet.

En länkarm är i de flesta fall triangelformad med två fästen som armen kan vridas runt och historiskt sett har det varit allra vanligast att man har en länkarm per hjul på bilen. Dock finns det en alternativ lösning där man använder två länkarmar per hjul, detta kallas för bubbel länkarmsfjädring.

Idag börjar det bli allt vanligare med en så kallad MacPherson-fjädring där man använder en länkarm per hjul och där stötdämparen byggs in i hjulspindeln. Denna uppsättning föredras framför allt då den sparar utrymme i bilen.

Länkarmen på bilen har gått sönder

Har en länkarm på din bil gått sönder eller börjat slitas ner är det viktigt att du byter den till en ny. Annars riskerar du att bilen blir extremt svårkörd eller att du till och med helt tappar kontrollen över den. Det vanligaste slitagen på länkarmar är rost samt att bilen utsätts för stora stötar.

Om din bil har börjat göra ett ihåligt ljud när du kör över ojämnheter i marken så är sannolikheten stor att det är en länkarm som måste bytas. Fast ett ihåligt ljud måste inte innebära problem med länkarmen så se till att felsöka bilen ordentligt innan du beställer nya reservdelar.

Efter att man bytt ut en länkarm måste man genomföra en hjulinställning för att försäkra sig om att hjulen står rakt och sitter fast ordentligt.

Byt till nya länkarmar

Tyvärr är länkarmen en ofta förbisedd del i hjulupphängningen trots att den är enormt viktigt och att en bil utan lämpliga länkarmar inte kan köras ordentligt. Därför rekommenderas det att du lokaliserar länkarmarna på din bil så att du kan granska Därför rekommenderas det att du lokaliserar länkarmarna på din bil så att du själv kan ha koll på om de slits eller inte.

Skulle du behöva en ny länkarm kan du enkelt beställa en här genom att söka efter din bilmodell. Samma sak gäller för alla andra reservdelar du kan tänkas behöva byta ut på din bil

To Top