Överföringsarm

Skriv in ditt regnr.

Överföringsarm

Varje bil har en överföringsarm som är kopplad till styrleden i bilens framvagn. Förutom att stödja styrleden ser överföringsarmen till att bilens hjul svänger samtidigt som man vrider på ratten.

Det händer ganska ofta att överföringsarmar blir slitna och vissa kräver även underhåll när man byter olja på bilen.

Vad är en överföringsarm?

Överföringsarmen är en del av styrsystemet i en bil och den sitter placerad i framvagnen där den kopplar samman ratten med styrleden som den också erbjuder stöd för. Dess funktion är att underlätta styrningen i bilen och se till att dina rattutslag speglas av framhjulen.

När ska jag byta överföringsarm?

Det vara svårt att lägga märke till när en överföringsarm behöver bytas. Tecken på att en sliten överföringsarm är nämligen samma eller liknande som när andra delar i hjulupphängningen och styrleden skadats. Exempelvis kan det resultera i oljud och skrammel i framvagnen, men även försämrad styrning.

Med det sagt är överföringsarmen en bildel som utsätts för mycket slitage, varför du bör felsöka den med jämna mellanrum, alternativt få den kontrollerad under besiktningen.

Byt en sliten överföringsarm mot en i nyskick

Det kan vara bra att känna till att överföringsarm heter “idler arm” på engelska då många återförsäljare säljer dem under det engelska namnet.

En del överföringsarmar är insmorda vilket begränsar slitaget på delen. Dock måste dessa smörjas med en smörjspruta varje gång man byter olja i bilen, annars förkortar man livslängden markant.

To Top