Spindelled

Skriv in ditt regnr.

Spindelled

Spindelleden: info och beställning

Varje bil har två spindelleder i framvagnen – en på varje framhjul. Syftet med dem är att stabilisera hjulen, se till att bilen håller sig rak och försäkra att hjulen svänger när man vrider på ratten. Därför är det en enormt viktigt bildel som måste fungera helt felfritt för att man ska kunna fram

I likhet med de flesta delar i hjulupphängningen är spindelleden en slitdel som man måste byta ut då och då. Hur ofta man måste byta den beror på hur bilen har körts och hur mycket lederna har slitits, samtidigt är det inte ovanligt att spindelleden skadas vid olyckor.

Vad är syftet med en spindelled?

En spindelled består av en länkarm och en kulled som kopplas till en spindel (därav namnet) som monteras på hjulen.

Som sagt har alla bilar minst två spindelleder som ser till att bilen antingen kör rakt eller svänger i enlighet med rattutslagen. Slitna spindelleder leder därför till en sämre styrförmåga och körupplevelse.

När ska jag byta spindelled?

Det kan var klurigt att märka när en spindelled har slitits ut. Medan många andra komponenter i bilens framvagn låter och skramlar högt när de slitits ut kan en spindelled i bästa fall klappra tyst när man svänger eller kör på ojämnt underlag. Därför är det många som helt missar att de slitits ut ända tills de kommer till besiktningen där man alltid testar spindellederna.

Att byta spindelled är inget som nybörjare bör ge sig i kast med. För att komma åt spindelleden måste man nämligen montera ner flera delar i hjulupphängningen vilket kan resultera i fler problem och onödigt framtida slitage.

Kontakta därför alltid en bilverkstad för att få hjälp med att byta till nya spindelled.

Nya spindelleder levererade till dörren

Här på Mekdelar har vi ett brett utbud spindelleder till höger och vänster framvagn som passar många populära bilar från BMW, Volvo, etc. Med hjälp av vår sökfunktion hittar du enkelt en spindelled med optimal passform för din bil och med ett par klick kan du se till att få en hemskickad inom ett par dagar.

När man byter spindelled på en bil kan det vara smart att felsöka resten av chassidelarna samt både fram- och bakvagn. Skulle det visa sig att du behöver byta ut andra delar så kan vi givetvis hjälpa dig med det också.

Knappar du in din bils registreringsnummer i sökfältet här på sidan filterar vår platform automatiskt ut alla de reservdelar och spindelleder som passar just din bil. På så sätt kan du undvika misstag och att du beställer en spindelled som inte passar ditt fordon. Sökfunktionen är kopplad till över 10 miljoner registrerade fordon i Norge och Sverige.

To Top